Pericolul din ghiveci – ce trebuie să ști?

Pericolul din ghiveci – ce trebuie să ști?

Chiar dacă pare greu de crezut, dar DA, şi la noi în țară există o sumedenie de plante otrăvitoare. Multe dintre ele cresc sălbatice în apropierea locuintelor, pe altele alegem să le creştem chiar noi în grădinile sau în casele noastre. Vom vorbi în continuare despre câteva flori încântătoare, pe care mulți dintre noi le îngrijim cu plăcere în casele noastre, însă nu avem nici cea mai mică idee ca ele sunt otrăvitoare.

Lăcrămioara (Convallaria majalis)

Lăcrămioara (Convallaria majalis), denumită popular mărgăritar sau clopoţel. Ea este în întregime o plantă otrăvitoare. Ingestia poate provoca ameţeli, stare de greaţă şi vomă, dureri la nivelul gurii şi dureri abdominale, diaree şi crampe stomacale.

lacramioare

Narcisa galbenă (daffodils) şi cea albă (jonquils)

Narcisa galbenă (daffodils) şi cea alba (jonquils) este toxică doar în cazul în care se consumă bulbi în cantităţi mari. Adesea, oamenii confundă bulbii de narcise cu ceapa. Semnele de intoxicaţie sunt: greaţă, vomă, crampe şi diaree.

Narcisa

Crizantema

Crizantema este des întâlnită în multe grădiniţe cu flori din faţa casei sau în ghivecele de pe balcoane. Există între 100 și 200 de specii de Crizanteme, majoritatea cresc deasupra solului şi în timp se pot transforma în arbuşti. Crizantema este toxică pentru oameni, dar nu are efecte atât de  periculoase. Atingerea ei poate cauza usturimi şi mâncărimi ale pielii, precum şi inflamarea locului ce a intrat în contact cu planta.

Ficusul

Ficusul este una dintre cele mai cunoscute şi des întâlnite plante ornamentale. Este şi cea mai periculoasă plantă prin seva lăptoasă care se curge din tulpina şi din frunzele sale. Ingerată, această sevă poate produce iritaţii la nivel bucal, alergii şi chiar probleme digestive.

Ficus

Leandrul

Leandrul este o plantă frecvent întâlnită în casele noastre datorită aspectului ei plăcut și este folosită în medicina naturistă, deși seva ei este extrem de toxică. Se recomandă ca odată ce ai intrat în contact cu această plantă, fie că ai pus mâna pe floare sau doar pe tijă, să speli mâinile cu apă caldă şi săpun din abundenţă. Ingerată ca atare, seva poate produce chiar decesul dacă este în cantitate mare.

Leandru

Este clar ca plantele aduc un beneficiu notabil în casele noastre dar pot și dăuna. Tocmai din acest motiv, vă recomand să vă informați și de riscurile pe care aceste plante le pot avea. Mai mult decât atât, procesul de îngrijire ar trebui făcut cu grijă luând niște măsuri de precauție minime pentru a vă proteja pe voi și pe restul familiei.  

Este indicat ca imediat după ce v-ați ocupat de curăţarea plantelor să vă spălaţi bine mâinile cu apă și săpun sau, să folosiţi mănuşi speciale pentru a minimaliza contactul cu planta. În cazul apariției simptomelor de orice fel, consultați medicul de familie sau specialist.