3 Plante care ajută la purificrea aerului din locuință

3 Plante care ajută la purificrea aerului din locuință

Locuința noastră este locul unde ne simțim cel mai confortabil și cu siguranță un aer proaspăt ne ajută să ne relaxăm și ne oxigenează creierul mult mai bine. Există o multitudine de produse și soluții în acest sens pe piață, însă marea majoritate sunt pline de chimicale foarte toxice, care la sfârșitul zilei ne fac mai mult rău decât bine.

Astfel că, vă propun o metodă sănătoasă de purificare a aerului din locuință și anume creșterea plantelor aromatice. Acestea sunt plante ornamentale care au triplă întrebuințare: vă înfrumusețează casa, vă purifică aerul din locuință și le puteți folosi în scop medicinal.

aloe vera

Aloe Vera

Supranumită și planta nemuriri sau elixirul tinereții, folosită atât în cosmetică cât și în scop medicinal, aloe vera este o plantă cu numeroase beneficii datorită celor 75 de substanțe active pe care le conține. Frunzele ei conțin un gel transparent bogat în vitamine, aminoacizi și lipide și are o acțiune inhibitoare asupra ciupercilor, virusurilor și bacteriilor datorită agenților antiseptici pe care îi conține - lupeol, uree, sulf, acid salicilic, acid cinamic și fenoli. Printre numeroasele beneficii ale acestei plante se numără: proprietățile antioxidante, efectele analgezice și antiinflamatorii, calmarea iritațiilor, ameliorarea arsurilor, protecția împotriva razelor UV, îmbunătățirea memoriei, pentru îngrijirea sănătății cavității bucale și întărirea sistemului imunitar.

Lavandă

Mai este numită și levănțică și este o plantă perena, frumos mirositoare și plăcută ochiului. Originară din regiunile mediteraneene, are frunze veșnice (iarnă/vară), ajunge la maturitate în 2-5 ani, atinge înălțimi de 30-50 cm și poate trăi până la 40-50 de ani îngrijită corespunzător. Lavanda poate fi folosită în scop medicinal, cosmetic dar și gastronomic. Lavanda are proprietatea de a restabili echilibrul organismului, sprijină corpul uman în lupta contra stresului și anxietății, ajutând la relaxare și la instalarea stării de somn.

Rozmarin

Rozmarinul este o planta aromatică de origine mediteraneană. Acest arbust are frunze mici și foarte aromate, rezistă bine la temperaturi ridicate, însă este sensibil la îngheț. Fiind obișnuit cu un sol sărăcăcios, nisipos și pietros, este o plantă care nu are nevoie de fertilizare. Este ușor de crescut în casă însă are nevoie de soare, spațiu aerisit și apă cu măsură. Ramurile rozmarinului trebuie tăiate constant pentru o dezvoltare armonioasă, altfel poate atinge înălțimi de 1 metru. Această plantă conține: calciu, fier, potasiu, magneziu, cupru și mangan, care ne ajută la combaterea oboselii și a stărilor de anxietate, tonifică organismul, contribuie la sănătatea sistemului circulator și a oaselor. Frunzele pot fi recoltate oricând și se pot folosi atât proaspete cât și uscate, oferind o aromă deosebită rețetelor tale culinare. Preparatele cu rozmarin stimulează secreția sucurilor gastrice, au proprietăți diuretice și antiseptice.

rozmarin